Knäck

Titta vad gullig jag är som har gjort en liten logga till mina jultips. Kanske är ute lite i senaste lagret, men har ni tänkt på att det är nu som man börjar göra julgodiset. Och det blir lite sånt jag tänkte ge tips om nu såhär två dagar innan jul. Och idag blir det jultips om knäck !

 

Knäck är väl ändå nästan de mest juligaste julgodiset..? Tycker jag i alla fall. Hemma hos mig gör vi knäck nästan varje år och bara att stå och göra det är helt underbart (såklart inte lika mycket som att äta det men men). Dock blir det ju lite klossigt.


Ingredienser till knäck är:
2 dl vispgrädde. 2 dl sirap. 2 dl strösocker. 2 msk smör. 3/4 dl hackad mandel.


Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Sedan ska du koka blandningen utan lock till temperaturen är 125 grader eller tills blandningen klarar kulprovet (som är ett prov utav knäcken där du häller ner den i kallt vatten och som blir segt och som man sedan kan forma till en kula, <-- det är lättast). Under kokningen ska du röra mycket. Efter du gjort kulprovet tex och det funkar ska du tillsätta mandeln. Du ska sedan fylla i smeten i knäckformar med två skedar, tänk på att inte göra det för långsamt för att knäcken stelnar ganska snabbt.

Efteråt förvarar du knäcken i burk med lock med ett smörpapper mellan varje lager.

 

 


Det var det, inte så svårt, lite klossigt som sagt bara!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0